Print Friendly and PDF
Published On:Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012
Posted by beautymark.gr

Ο νέος πατέρας και ο ...τοκετός

  • 15/06/2012
Ο νέος πατέρας και ο ...τοκετός
Sex-ofonista πλησιάζει η ώρα που θα φέρω στον κόσμο το πρώτο μας παιδί. Ο σύζυγός μου είναι λίγο περίεργος ή μάλλον η συμπεριφορά του. Ομολογώ ότι αυτή την περίοδο το μυαλό μου είναι στο παιδί, όμως δεν θέλω ούτε να τον παραμελήσω. Τι πρέπει να γνωρίζω για την ψυχολογία του μέλλοντα πατέρα και πως μπορώ να τον κάνω "συνένοχό μου" ;
Κατερίνα -Ρέθυμνο
Sex-ofonistas απαντά  
Είναι αλήθεια πως πολύ συχνά, κατά την εισαγωγή και φροντίδα της επιτόκου στο Μαιευτήριο, ολόκληρη η προσοχή μας στρέφεται σε αυτή και στο έμβρυο που σύντομα θα γεννηθεί ενώ “ξεχνάμε” ή δεν δίνουμε τόση προσοχή όσο θα έπρεπε στον πατέρα.
Πρέπει να θυμόμαστε πως ο πατέρας βιώνει το δικό του άγχος κατά τον τοκετό και μάλιστα φοβάται για δύο: για τη γυναίκα του και για το μωρό τους. Βλέπει τη σύντροφό του να πονάει και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να προσφέρει καμία βοήθεια, ιδιαίτερα μάλιστα σε Μαιευτήρια όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος του πατέρα, παρά μόνο περιοδικά και για λίγα μόνο λεπτά.Σε αρκετά  νοσοκομεία, ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα ο πατέρας να είναι δίπλα στη γυναίκα του σχεδόν μέχρι το στάδιο της εξώθησης.
Απέναντι σε όλο αυτό το άγχος ο πατέρας αισθάνεται, όπως είπαμε, φόβο και νιώθει αδύναμος να βοηθήσει τη γυναίκα του. Συχνά, ανάλογα με το χαρακτήρα του, μπορεί να στέκεται αμίλητος και αγχωμένος, χωρίς να ξέρει τι να κάνει, ενώ κάποιες άλλες φορές, εξαιτίας του άγχους, γίνεται επιθετικός απέναντι στο προσωπικό και προς το συγγενικό – οικογενειακό του περιβάλλον.
Ο πατέρας χρειάζεται να έχει ενεργό συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού, ακόμη και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρίσταται κατά τη διάρκεια της εξώθησης. Μπορούμε, λοιπόν, να επιτρέπουμε στον πατέρα να βρίσκεται δίπλα στη σύντροφό του κατά τη διάρκεια του τοκετού και να της συμπαρίσταται. Νωρίτερα, πρέπει να τον ενημερώσουμε τα παρακάτω:

  1. Να έχει θετική συμπεριφορά και στάση, αποφεύγοντας να αποθαρρύνει τη σύντροφό του ή να την επικρίνει. Να κατανοεί πως οποιαδήποτε ακραία αντίδραση της συζύγου του (φωνές, θυμός, επίκριση) οφείλεται στην ψυχολογία της επιτόκου, στον πόνο και στο δικό της άγχος και να διατηρεί την ψυχραιμία του.
  2. Να προσπαθεί να μη δείχνει το φόβο του ή το άγχος ή το θυμό του
  3. να παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό να κάνει τη δουλειά του και να μην παρεμποδίζει το έργο του
  4. μπορούμε να του δείξουμε πως να κάνει χαλαρωτικό μασάζ στη μέση της επιτόκου, ώστε να ανακουφίζεται από τους πόνους. Επίσης μπορουμε για τον ίδιο λόγο να τον αφήσουμε να τοποθετήσει μια ζεστή θερμοφόρα στη μέση ή στο περίνεό της και να της παρέχει βοήθεια κατά τη διάρκεια των ωδίνων
  5. στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για παρέμβαση (τεχνητή ρήξη θυλακίου, χορήγηση αναλγησίας, πιθανώς καισαρική τομή επί ανάγκης) να τον καθιστούμε συμμέτοχη στην απόφαση, δίνοντάς του χρόνο και ιδιωτικότητα για να το συζητήσει με τη σύντροφό του
  1. να παρέχουμε ενημέρωση για την εξέλιξη του τοκετού τόσο στην επίτοκο όσο και στον ίδιο
  2. να παρέχει οποιαδήποτε άλλη πρακτική βοήθεια (να τοποθετεί δροσερά επιθέματα στο μέτωπο της συντρόφου του, να της κάνει αέρα, να τη βοηθάει να αλλάζει θέσεις) 
ΠΗΓΗ: ofono.gr

About the Author

Posted by beautymark.gr on 1:48 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

By beautymark.gr on 1:48 π.μ.. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

    Blog Archive